Diane Broeckhoven werd geboren op 4 maart 1946 in Antwerpen (België). Na haar middelbare school volgde ze een opleiding voor voordrachtkunst en literatuur aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar schrijfcarrière begon ze als leerling-journalist bij de krant De Standaard. Begin 1970 verhuisde ze naar Haarlem (Nl) waar ze aanvankelijk als journalist bij de Spaarnestad werkte en later -tot op heden – als freelancer voor diverse bladen in Nederland en België. Ze specialiseerde zich in taboedoorbrekende Human Interest-verhalen en diepgaande interviews met mensen uit alle kringen. In 1981 publiceerde ze haar eerste boek, het kinderboek Dagboekje van Matthijs (Lannoo), dat haar meteen een paar literaire bekroningen opleverde.
Van 1970 tot 2000 woonde ze op verschillende plaatsen in Nederland. In 2000 keerde ze terug naar haar geboortestad Antwerpen, waar ze nog steeds woont en werkt.

Als auteur schreef ze een oeuvre van zevenendertig boeken bij elkaar, waarvan de eerste kinder- en adolescentenboeken zijn  waarvoor ze diverse literaire prijzen ontving, o.a. twee Boekenleeuwen.
De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op literatuur voor volwassenen. De ingetogen novelle De Buitenkant van Meneer Jules (2001) werd een bestseller in Duitse vertaling en zorgde voor een internationale doorbraak. In Duitsland werden er 300.000 exemplaren van verkocht. Het boek haalde de longlist van de Ako-literatuurprijs, werd genomineerd voor de Euregio Schülerpreis 2013, is in zeventien talen vertaald en tot diverse theaterstukken bewerkt. De door Kurt Defrancq gespeelde en op het boek gebaseerde monoloog werd al meer dan 250 keren opgevoerd in Vlaanderen en Nederland, maar ook in Parijs en in Bratislava.
Aan een filmversie wordt gewerkt.
Diane Broeckhoven geeft lezingen over haar werk in binnen- en buitenland.

Ze was als eerste Vlaamse auteur lid van de vakjury van de Gouden Boekenuil 2013. In het voorjaar van 2014 verbleef en werkte ze vier weken in een zgn. schrijversresidentie in New York. Momenteel is ze lid van de Adviesraad voor de Frankfurter Buchmesse 2016 waar België en Nederland gastland zijn.

Diane Broeckhoven is een sterk geëngageerde schrijver die op een toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is een meester is in het oproepen van sferen, in een subtiele en trefzekere taal.